lørdag 10. april 2010

Sykkel og hest, en veilleding

Etter en "episode" jeg opplevde forleden har jeg bedt Hilde Nordskag fra hestemiljøet på Vådan gård forfatte en veilleding om hvordan syklister bør oppføre seg i møter med hest for å unngå farlige/ubehagelige episoder både for syklist, rytter og hest. Og litt om hvorfor hester oppfører seg som de gjør. Les den her.

Litt om hesten:
Hesten er et flokkdyr, men først og fremst et flukt-dyr. Dette betyr at ved tegn til fare, så velger hesten å flykte – hals over hode – slik at den ikke skal bli spist av rovdyr. Dette gjelder også tamhesten, da dette instinktet knyttet til overlevelse er veldig, veldig sterkt. Dette betyr også at hvis én hest skulle reagere på noe den synes er skummelt, så vil sannsynligvis hele flokken følge etter, uansett om det sitter en rytter oppå eller ikke.

Heldigvis vil de fleste hestefolk være ansvarlige hestefolk, og jobber mye med miljøtrening med hesten, slik at den skal blir tryggere på miljøet den ferdes i. Dette gjør at den vanligvis takler situasjoner som gjentar seg i nærmiljøet, og vi hestefolk kaller den for ”trafikksikker”. Dette vil si at de fleste hester er trygge på omgivelsene de ferdes i, med de medtrafikanter de omgås, men likevel kan hester skvette til når de blir overrasket (det samme gjør jo vi mennesker), og akkurat når den skvetter til kan jo ting skje. Unntakene er de yngre hestene som ennå er under opplæring, eller hester som har blitt flyttet til et helt annerledes miljø (f.eks utenlandske hester som ikke er vant til snø, skigåere og akebrett).

Hva er skummelt for en hest?
Alt som er ikke er som vanlig er skummelt. Alle avvik fra normalen er skummelt. Hvis hesten har gått den samme ruta hver dag, og det plutselig sitter noen på en trestamme og spiser nistepakken sin, så er dette et avvik og må følges opp av hesten. Hvis nistespiseren kom litt brått på (rett rundt en sving), kan det være grunn nok for hesten til å snu tvert, og vi har en ”situasjon”. Enkelte hester er så redd for avvik, at de ikke vil gå over skygger på veien. Heldigvis er dette ekstreme tilfeller, og vi sier at akkurat denne hesten ”ser spøkelser” overalt. Slike hester prøver vi å unngå når vi er på hestehandel.

I møte med en syklist, er det flere faktorer som kan trigge flukt-instinktet:
• Syklisten kommer i mot i stor fart (gjerne flere i bredden):
Dette gjør at hesten føler seg jaget, og den vil når syklisten(e) kommer nær nok, snu og flykte.
• Syklisten kommer bakfra i stor fart: Ditto.
• Syklisten kommer overraskende rundt en sving forfra eller bakfra, og syklisten bråbremser:
Hesten blir først overrasket, og deretter får den bekreftet at dette er skummelt når syklisten tråkker inn bremsen, for det fører gjerne til en ulende bremselyd og krafsing i grus – dobbelt skummelt! Dette er den verste formen for møte, da rytter er like uforberedt som hesten og ikke rekker å utøve kontrolltiltak.

Hvordan ser du på hesten at den er nervøs?
• En spent eller nervøs hest holder hodet høyt, og kan til dels senke bakparten.
• Den kan ”danse” på stedet, eller kaste seg rundt og prøve å springe.
• Rytteren har ofte korte, stramme tøyler.
En avslappet hest henger med hodet, eller holder hodet så vidt over ryggnivå. Rytteren har ofte slakke tøyler.

Si fra at du kommer!
Vi opplever stadig at syklister er så lydløse at vi ikke merker at dere kommer før dere er helt innpå. Da kan både hest og rytter skvette til. Hesten har som regel bedre hørsel enn rytteren, men er vinddraget fra hesten og skogbunnen myk, så kan du komme veldig nært før hesten merker deg. Det er bedre for hesten å vite at du kommer på lang avstand, så hvis du ser en hest kan du gi deg til kjenne tidlig, for eksempel ved bruk av sykkelbjella. Du kan også rope/snakke til rytter og spørre om det er greit at du passerer.

Ikke bråbrems!
Som nevnt over, fører dette gjerne til at bremsene uler og dekkene krafser i grusen. Dette er ekstra og uvante lyder, som forsterker den episoden som kanskje bare var litt ubehagelig i utgangspunktet. Til og med de mest erfarne/trafikksikre hestene kan bryte ut i panikk når syklisten bråbremser.

Passering av hest
• Er hesten avslappa, så kan du passere syklende – helst i tilnærmet gangfart.
• Hvis du må passere en spent eller nervøs hest, er det beste at hesten får passere deg. Dvs. at du går av sykkelen og står stille mens hesten passerer. Prøv å holde en så god avstand som mulig, i tilfelle hesten kaster seg rundt. En nervøs hest blir ekstra nervøs når den blir holdt i stående posisjon, og vil føle en liten lettelse hvis den får lov til å gå kontrollert forbi det som gjør den nervøs.

25 kommentarer:

  1. Takk for nyttige tips! Dette kommer godt med på smale grusveier i marka. Godt å se at det jeg har trodd, er riktig. Alt som demper konfliktnivået er veldig bra.

    SvarSlett
  2. Takk, kjekt å ha med seg!

    SvarSlett
  3. Jeg selv lærte faktisk noe nytt. Bl.a det med bråbremsingslyder eller nistespiseren i skogen. Så takk til Hilde Nordskag som tok min henvendelse på alvor. :)

    SvarSlett
  4. Veldig god blogg, og viktig tema! Kjempeflott at du spurte og godt skrevet forklaring.

    SvarSlett
  5. Bra tiltak for å unngå ubehagelige situasjoner mellom hest, rytter og syklist. Flott skrevet!

    SvarSlett
  6. Flott blogg om reelle farer! Flott!

    SvarSlett
  7. Dette var bra skrevet. Godt for oss ryttere som opplever endel slike episoder...

    SvarSlett
  8. Tusen takk til syklister som er obs på disse "problemene" og takk for en fin blogg. Og ikke minst takk til Hilde som har forfattet en lett forståelig forklaring på hestens adferd og instinkter!

    Hilsen erfaren rytter med stor og høyreist hest som ikke er så glad i hverken nistespisere i trærne eller sykler i stor fart.

    SvarSlett
  9. Utrolig flott at du bryr deg om å unngå konflikter mellom hest. Slike syklende setter vi hestefolk stor pris på=)

    SvarSlett
  10. Veldig flott blogg. Sitter selv på hester som ikke bryr seg noe særlig men det at syklister som kommer feks bakfra plinger en gang i bjella slik at jeg rekker og snu meg, se syklisten og deretter gi syklisten litt ekstra plass om det er trangt er noe som bare er bra både for oss med hest og dere på sykkel. =)

    SvarSlett
  11. Flott blogg.
    Og når folk spør meg om ikke hester i "trafikken" skal være trafikksikkre, så svarer jeg; hvordan skal man få den sikekr uten å ta den med ut i trafikken og få gode opplevelser?
    Ja til å ta hensyn begge veier!! Flott blogg :)

    SvarSlett
  12. Kjempe bra blogg! Tar vi hensyn begge veier går det som regel greit :-)

    Hilsen en hesteeier som har en unghest som jobbes med å få trafikksikker og er avhengig av folk som tar hensyn.

    SvarSlett
  13. Veldi bra blogg :)!

    SvarSlett
  14. Flott innlegg! Viktig at flere bilister og syklister kan lære seg dette, så vi kan unngå konflikter!

    SvarSlett
  15. Dette skulle stått i sykkel- og kjørehåndbok (hvis det var noe slikt som fantes.. hehe)!

    Veldig bra skrevet!

    SvarSlett
  16. Utrolig bra blogg! Herlig med syklister som tar hensyn til hesteferdselen!! :) Tusen takk!

    SvarSlett
  17. Kjempeflott blogg! :)

    SvarSlett
  18. Vibeke og Carina24 april, 2010 20:27

    Svært bra skrevet, det er viktig med forståelse fra både hestefolk og syklister slik at vi fortsatt kan benytte marka til det vil liker best; være ute og trene og treffe hyggelige mennesker, både de på hjul og de på fire bein;)

    SvarSlett
  19. Kjekt å se at hestemiljøet gjør sitt for å spre dette, takk! :)
    Jeg håper bare syklistene også sprer det i sine miljøer.

    SvarSlett
  20. fint om hestefolkene kan plukke opp dritten etter seg, det er ganske ubehageglig for syklister og fotgjengere å vasse i hestemøkk på tur og sykkelstier. (jeg vet den forsvinner når det kommer mye regn, men det hender det ikke regner...)

    SvarSlett
    Svar
    1. herre gud vasse i hestemøkk, hvor har du gått? i en kontainer med hestemøkk

      Slett
    2. Vi prøver så godt vi kan :) Sitter du på en rolig og "trafikksikker" hest, er dette lett! Sitter du derimot på en hest som ikke er avslappet er det ikke like lett siden hesten kan tolke det at rytteren går av som et signal på fare og derfor blir enda verre, og vi kommer oss ikke opp igjen! ;)

      Selv går jeg alltid av for å sparke dritten til sides, siden en hestepose ville vært på størrelse med den sort søppelsekk :P

      Slett
  21. Ulykke der hestene ble skremt av en intetanende fotgjenger som kom overraskende på hestene:
    Så lite skal faktisk til!

    SvarSlett